CA | ES

Single Blog Title

This is a single blog caption
16
ag.

L’ús d’avatars per a l’autocura dels pacients, a debat a l’XPatient Barcelona Congress

L’XPatient Barcelona Congress analitzarà també el potencial de les decisions compartides per incidir en la recuperació.
Una trentena d’experts participaran a la tercera edició del congrés, que tindrà lloc a Barcelona el proper 20 de setembre.
Es calcula que el 60 per cent dels espanyols busca informació sobre salut a Internet, però només un 38 per cent confia en els resultats de la seva recerca.

Barcelona, 16 d’agost de 2018.- La incidència de l’ús d’avatars especialitzats i de l’entrenament personalitzat en una millor autocura dels pacients, gràcies a l’ús de tècniques d’intel·ligència artificial i de sensors que permeten monitorar les variables dels usuaris serà un dels temes centrals de la tercera edició de l’XPatient Barcelona Congress, que enguany analitzarà també el potencial de les decisions compartides per afavorir la recuperació dels malalts.

La utilització d’avatars és especialment interessant en el cas de la gent gran, que té dificultats per filtrar, comprendre i aplicar les recomanacions que els són d’especial interès, d’acord amb Vicente Traver, director d’R+D Innovacions Tecnològiques per a la Salut i el Benestar de l’Institut ITACA, de la Universitat Politècnica de València, que anticiparà en el congrés l’experiència del projecte Council of Coaches, on la interacció entre els avatars i cada usuari es basa en tecnologies per facilitar la personalització.

El congrés, organitzat pel centre tecnològic Eurecat i l’Hospital Clínic, enguany comptarà amb la visió de més d’una trentena d’experts, i donarà també protagonisme a les decisions compartides, des de punt de vista “del canvi que implica l’evolució cap a un model on reconeix el paper actiu del pacient i es respecten els seus valors, a fi de minimitzar la incertesa per aconseguir un millor compliment dels tractaments i, per tant, uns resultats més bons”, explica el director de la Unitat Tecnològica d’eHealth d’Eurecat, Felip Miralles.

Segons el doctor Joan Escarrabill, director del Programa d’Atenció a la Cronicitat de l’Hospital Clínic i del Pla Director de Malalties de l’Aparell Respiratori del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, “el pacient i el metge han de compartir informació clara, objectiva i útil per poder prendre la millor opció en funció del context i l’evidència disponible”.

En aquest respecte, assenyala, “la tendència és portar a la pràctica les decisions compartides a través d’una conversa entre el metge i el pacient que contempli a la vegada els valors, les evidències i el context”.

En aquest sentit, Montse Moharra, investigadora i coordinadora del projecte Decisions Compartides a l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), subratlla que l’objectiu principal del projecte és “justament impulsar el model deliberatiu de la presa de decisió compartida entre la persona, sana o malalta, i el professional de la salut”. Ambdós tenen, afirma, “un paper rellevant en aquesta conversa on el professional de la salut té el coneixement clínic, però el pacient és qui millor es coneix a si mateix i, per tant, aporta les seves preferències, valors i experiències”.

El programa d’enguany de l’XPatient Barcelona Congress inclourà també altres experiències innovadores sobre la tecnologia al servei de la recuperació, com el portal especialitzat PortalCLÍNIC, un espai web que compta amb informació de continguts de salut sobre malalties, proves, procediments i prevenció per ajudar els pacients a manejar les seves preocupacions amb informació fiable, de qualitat, i ajudar-los a tenir un paper actiu en la cura de la salut.

En aquest sentit, a calcula que el 60 per cent dels espanyols busca informació sobre salut a Internet, però només un 38 per cent confia en els resultats de la seva recerca, una dada que contrasta amb la confiança que genera la informació proporcionada pels professionals sanitaris, que arriba al 92 per cent.

La responsable de la línia d’investigació Integrated Care a la Unitat d’eHealth d’Eurecat, Eloisa Vargiu, anticiparà resultats preliminars de les proves realitzades a Catalunya per a l’autogestió de pacients crònics dins el projecte CONNECARE, que proporciona eines intel·ligents per monitorar-los i interactuar de forma autònoma a través d’un sistema de recomanació i funcionalitats ampliades per a la modelització i l’execució de casos, específicament adaptades al domini de l’atenció mèdica.

Durant el congrés, el CEO de l’empresa InsulCloud, José Luís López, parlarà de l’apoderament del pacient per crear les seves pròpies solucions tecnològiques, a partir de la idea que és bàsic per a la millora de la qualitat de vida de les persones, conèixer les seves necessitats reals, les seves molèsties del dia a dia i les seves preocupacions.

Així mateix, Tanit Tubau, pacient de la malaltia de Crohn, impartirà la ponència “L’altra cara de la moneda”, on exposarà la seva experiència com a pacient crònica des de que tenia 9 anys.

L’XPatient Barcelona Congress és una de les accions principals impulsada per l’XPA Barcelona (Experiència del Pacient), una comunitat de pràctica que aglutina institucions de l’àmbit hospitalari, tecnològic, de la recerca i l’administració, per tal de transformar el model assistencial i que aquest situï el pacient com a l’element clau i prioritari.

Els objectius del congrés són donar a conèixer la tasca i les conclusions dels tallers realitzats per la Comunitat de Pràctica, detectar les bones pràctiques i promoure la seva implantació en el sistema de salut català, fer aflorar la recerca que s’està duent a terme en el camp de la millora de la qualitat assistencial i esdevenir el punt de trobada anual dels professionals que treballen en la millora de la qualitat assistencial i les empreses de serveis amb solucions per aquest sector.

El congrés, promogut per la comunitat de pràctica XPA, compta amb el suport de Linde Healthcare, Oxigen Salud, Oximesa i Vivisol amb la col·laboració de Bayer i Philips.

xpabcncongress.com