CA | ES

Single Blog Title

This is a single blog caption
30
set.

La robòtica assistencial i social facilitarà la transició dels hospitals als domicilis

  • El primer dia de la setena edició de l’XPAtient Barcelona Congress ha comptat amb un seminari sobre robòtica assistencial i un centrat en debatre els elements destacats per millorar l’experiència de pacients i de professionals.
  • Les noves aplicacions en robòtica assistencial uneixen tecnologies que inclouen els elements robòtics, el reconeixement de la veu i el gest, el monitoratge de la salut amb sensors i la interacció social de la màquina amb les persones.
  • El seminari de la tarda ha posat de manifest que la millora de l’experiència de pacients hauria de tenir impacte en l’ordenació del procés assistencial millorant el context de treball dels professionals.   

Barcelona, 30 de setembre de 2022.- L’XPAtient Barcelona Congress ha mostrat a Barcelona els avenços implementats en robòtica assistencial i ha posat de manifest el paper rellevant que tindrà en els propers anys, tant en els centres sociosanitaris com en l’assistència domiciliària, amb el suport de plataformes robòtiques que facilitaran la transició dels hospitals als domicilis.

La setena edició d’aquesta trobada anual sobre el canvi de model assistencial s’ha obert amb un seminari que ha mostrat el potencial de la robòtica assistencial i de les plataformes tecnològiques per proporcionar ajuda, rehabilitació i assistència remota, tant física com cognitiva, als pacients i persones grans, amb discapacitats i necessitats especials.

En aquest sentit, el director de la Unitat de Robòtica i Automatització del centre tecnològic Eurecat, Daniel Serrano, ha destacat l’acceptació per part de l’usuari com “un aspecte clau per a la introducció de noves tecnologies robòtiques” i ha afirmat que en la cura i l’atenció de pacient, “una interacció entre la persona i el robot ha de ser natural perquè hi repercuteixi en positiu i en millori el resultat emocional i cognitiu”.

D’acord amb Daniel Serrano, que ha presentat el projecte Never Home Alone, orientat a desenvolupar una solució de robòtica per acompanyar i assistir la gent gran que viu sola, “un robot social és la millor interfície d’usuari perquè presenta l’aplicació de teleassistència en forma d’entitat amb capacitat de moure’s, expressar-se i interaccionar, el que millora l’experiència de l’usuari”.

Per la seva part, la professora d’investigació i cap del grup de recerca en robòtica assistencial i col·laborativa de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial del CSIC i la UPC, la Dra. Carme Torras, ha explicat que treballen en miniaturitzar el seu prototip de robot que dona de menjar per convertir-lo en un petit braç portàtil sensoritzat i amb una interfície molt senzilla perquè pacients amb problemes de mobilitat als braços puguin menjar de manera autònoma. “Espero que els propers anys tinguem robots capaços de manipular roba de llit, de vestir i estar en contacte amb els pacients de forma amigable i intrínsecament segura”, ha indicat.

En la seva ponència al congrés, la Dra. Torras, Premi Nacional de Recerca 2020, ha explicat que és cabdal que el robot estableixi una interacció adequada tant amb els cuidadors com amb els pacients i “que la interacció sigui fàcil, eficient i segura”. Es tracta que “la persona senti en tot moment que té el control de la situació i que el robot no és més que una eina útil per ajudar-la, ja sigui en la feina dels cuidadors com donant autonomia en la vida diària als pacients”, ha assenyalat.

En paraules del director de la Unitat de Digital Health d’Eurecat, Felip Miralles, “el principal repte perquè aquestes tecnologies arribin a ser solucions factibles és que ofereixin una ajuda efectiva a les persones sense posar en risc la seva privacitat, autonomia i benestar”.

Felip Miralles ha detallat que “les noves aplicacions en robòtica assistencial i social tenen una aproximació multidisciplinària”, ja que uneixen tecnologies que inclouen els elements robòtics, el reconeixement de la veu i el gest, el monitoratge de la salut amb sensors i la interacció social de la màquina amb les persones.

La benvinguda al seminari del matí ha estat a càrrec de Felip Miralles; la directora d’estratègia de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, Montse Moharra, i el president de la Comissió de Salut Digital de l’Associació d’empreses d’electrònica, tecnologies de la informació, telecomunicacions i continguts digitals (AMETIC), Miguel A. Montero.

L’experiència de pacients i professionals

A la tarda, un segon seminari ha analitzat l’experiència de pacient i de professional com a perspectives complementàries i relacionades en el procés assistencial.   

Segons el Dr. Joan Escarrabill de la comunitat de pràctica XPA (Experiència de Pacient) Barcelona i de l’equip d’Experiència de Pacients de l’Hospital Clínic, que ha presentat el seminari, la millora de l’experiència de pacients hauria de tenir impacte en l’ordenació del procés assistencial, “fent-lo menys caòtic per al professional, mitigant la pressió sobre el temps de treball i deixant espais per a la iniciativa professional”. Així, ha assegurat que “donar resposta a les necessitats no cobertes dels pacients i millorant el context de treball dels professionals són aspiracions absolutament compatibles”.

La primera part de la sessió s’ha centrat en les dues visions de la perspectiva de professional i pacient a través dels casos concrets de l’educació diabetològica i els processos de les afectades per l’endometriosi, i ha esta moderada per la investigadora XPA de l’Hostpital Clínic de Barcelona i project manager a ISGlobal, Anne-Sophie Gresle.

El debat conduït pel gestor de projectes internacionals d’innovació en l’àmbit de la salut de l’Hospital Clínic de Barcelona, Joan Fernando, una infermera, un professional que ha estat malalt greu i dos pacients s’ha centrat en els elements clau per millorar l’experiència de pacients i l’experiència de professionals com per exemple la gestió de la por, la incertesa o el temps.  

L’XPAtient Barcelona Congress, organitzat pel centre tecnològic Eurecat, l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, amb l’impuls de la comunitat de pràctica XPA (Experiència de Pacient) Barcelona, i la Societat Catalana de Gestió Sanitària com a entitat associada, segueix demà amb la celebració online del congrés en el que es presentaran 20 iniciatives i solucions basades en l’experiència de client, i una sessió centrada en la perspectiva de gènere.

Podeu ampliar la informació o sol·licitar entrevistes al Gabinet de Premsa d’Eurecat a l’email premsa@eurecat.org o al mòbil 630 425 169.

xpabcncongress.com