La Covid-19 impulsa la tecnologia predictiva i de precisió en salut i un paper més actiu del pacient, segons el congrés XPatient
- Els experts han destacat la revolució que impulsarà la Intel·ligència Artificial en el sector sanitari i han apuntat a la dificultat per accedir a les dades dels pacients com una de les principals barreres per a la seva adopció.
- La participació de pacients ha d’implementar-se des de l’inici dels projectes i és fonamental la rendició de comptes per garantir la qualitat de procés participatiu.
- El congrés XPatient Barcelona Congress està organitzat pel centre tecnològic Eurecat, l’Hospital Clínic de Barcelona i la Fundació TIC Salut Social, amb l’impuls de la comunitat de pràctica XPA Barcelona (Experiència del Pacient).
Barcelona, 30 de setembre 2021.- La crisi de la Covid-19 ha provocat un canvi de relació entre professionals del sistema sanitari i pacients i ha situat la tecnologia en una posició fonamental per a la prevenció i la precisió en salut, segons han destacat els experts que han participat en el congrés XPatient Barcelona Congress, organitzat pel centre tecnològic Eurecat, l’Hospital Clínic de Barcelona i la Fundació TIC Salut Social, amb l’impuls de la comunitat de pràctica XPA Barcelona (Experiència del Pacient).
La directora de Ciutadania, Innovació i Usuari del Servei Català de la Salut, Rosa Romà, ha apuntat a un canvi relacional arran de la Covid-19 marcat per l’impuls de l’autonomia i de l’ús d’eines digitals i de plataformes “que poguessin permetre tant a professionals sanitaris estar en contacte amb els seus pacients o fins i tot monitorar-los, com al propi sistema sanitari anticipar informació, accés i capacitat resolutiva perquè els usuaris tinguin també un paper molt més actiu en la gestió de la seva salut”.
D’acord amb el cap de la línia de recerca en Analítica de Dades en Medicina a la Unitat de Digital Health d’Eurecat, Vicent Ribas, “hem passat de tenir unes tecnologies que ajudaven a fer més eficient el sistema a què ocupin un paper fonamental”, amb aplicacions com la “vigilància epidemiològica per poder fer un seguiment de l’evolució de la pandèmia i anticipar-nos”.
Per la seva banda, la Dra. Carolina Garcia-Vidal, especialista sènior del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Clínic, ha destacat que “un dels màxims aprenentatges de la pandèmia és que l’únic camí és la ciència i aconseguir que no s’oblidi aquest dogma és un dels reptes més importants”.
El cap de Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Dr. Ricard Ferrer, i Sílvia Roura, adjunta a la Gerència del Consorci d’Atenció Primària de Salut de Barcelona Esquerra (CAPSBE) han participat també en el debat ‘Covid -19, què hem après i com la tecnologia ens ajuda’, en què han abordat els reptes que afronta el sistema sanitari en aplicació de les noves tecnologies marcats per la bretxa digital i l’accés a les dades dels pacients.
La visita no presencial, més enllà de la pandèmia?
Un dels temes de debat és la persistència dels canvis impulsats pel confinament durant la pandèmia. Les visites no presencials han augmentat d’una manera considerable. Jordi Graupera, PhD periodista i doctor en Filosofia, ha abordat el tema de la proximitat i l’ús de la tecnologia. El Dr. Guillem Serra (MEDIQUO) ha parlat dels avantatges de la missatgeria instantània amb possibilitat de videoconsulta i trucada. La Dra. Olga Mas (CAPSBE) ha exposat dades del projecte INTerACT, amb un especial interès sobre la salut del cuidador. La infermera de pràctica avançada Carla Cabré (Hospital Clínic) ha explicat l’adaptació de les unitats assistencials, com la unitat de diabetis, a les restriccions de les visites cara a cara. Apunta que un model mixt (presencial i no presencial) romandrà com a estratègia rutinària.
El Dr. Manel Vera (Hospital Clínic) i la pacient Keila Ferriz han conversat sobre el paper de la videovisita en el seguiment de pacients amb diàlisi peritoneal. En aquest sentit, Keila Ferriz apunta la millora de la seguretat de la videovisita per a pacients amb immunosupressió en evitar el contacte amb l’hospital. Per la seva banda, el Dr. Vera assegura que la videovisita de qualitat requereix una programació estricta.
Iniciatives innovadores que incorporen la perspectiva del pacient
El congrés ha donat a conèixer projectes rellevants escollits en el marc del call for projects, que destaquen per ser experiències o metodologies innovadores que incorporen la perspectiva del pacient, així com experiències, tecnologies o lliçons sorgides de la crisi de la Covid-19.
És el cas de la plataforma I-DTI, digital i accessible des de dispositius mòbils, per facilitar la comunicació entre professionals de la salut relacionats amb la donació i el trasplantament d’òrgans, teixits i cèl·lules; el projecte EU-PEARL per a la transformació de l’enfocament d’assaig clàssic cap a una plataforma d’investigació integrada per múltiples fàrmacs i col·laborativa entre empreses, o del projecte NESTORE, que incorpora la perspectiva de les persones grans en la investigació amb eines tecnològiques, entre d’altres.
La Intel·ligència Artificial, la ‘revolució industrial’ del sector de la salut
La Intel·ligència Artificial “suposarà la ‘revolució industrial’ del sector salut”, ha afirmat el director clínic de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Dr. Manel Escobar, i ha apuntat que una de les principals barreres per a la seva adopció és “l’accessibilitat de les dades tant per crear els algoritmes com per posar-los en producció, ja que necessitem accedir a dades de milers de pacients i la normativa a Europa és realment molt restrictiva per a això”.
La sessió ‘Acceleradors i barreres per a l’adopció d’IA en salut i el paper del ciutadà’ ha comptat també amb el doctor en moral i pacient de l’Hospital Clínic de Barcelona Antoni Nello; el catedràtic del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques i director de la Càtedra de Ciència i Humanisme de la URV, Àlex Arenas, i la directora d’Innovació en Sanitat d’everis, an NTT Data Company, María Jesús Cáncer.
Arenas ha destacat la IA i les TIC com a eines per a l’optimització del procés de recursos finits en salut, així com a eina diagnòstica per “ajudar, fins i tot en la distància a partir de la simptomatologia, a restringir o clusteritzar quin és el possible problema del pacient i accedir a altres proves”.
Integrar l’experiència de pacients en els processos assistencials
La presidenta de la Lliga Reumatològica Catalana, Elisenda de la Torre, ha explicat l’impacte formatiu de Reuma+ i el seu paper en el reconeixement i exercici de drets humans del col·lectiu. El Dr. Joan Fernando (Hospital Clínic) ha explicat l’ús de l’eina digital XPAQ dissenyada per OnSanity, amb l’objectiu de superar les barreres pràctiques que sorgeixen durant l’avaluació i la millora de l’experiència del pacient. Així mateix, Silvia Millat (Hospital de Bellvitge i Regió Sanitària Metropolitana Sud) ha exposat l’experiència de formació de professionals amb la intervenció de pacients amb un enfocament territorial utilitzant l’experiència de pacients com a palanca de canvi de la cultura d’una organització territorial. Finalment, la Dra. Ana Maria Ullán (Universitat de Salamanca) ha exposat el disseny d’una tècnica de recollida de l’experiència dels nens atesos a l’hospital basada en entrevistes semiestructurades i dibuixos.
En la seva intervenció, Olinda Anía ha exposat les seves experiències de participació en la “Comissió d’usuaris i pacients” de l’Hospital Clínic i Elena Ruiz de la Torre ha explicat la seva experiència com a directora executiva de l’European Migraine & Headache Alliance (EMHA). Des d’aquesta òptica, la participació s’ha de produir en el marc d’organitzacions que generen confiança i els projectes de recerca han d’interessar-se per les necessitats dels pacients.
Podeu ampliar la informació o sol·licitar entrevistes al Gabinet de Premsa d’Eurecat a l’email premsa@eurecat.org o al mòbil 630 425 169.
Sobre Eurecat
Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, aplega l’experiència de més de 650 professionals que generen un volum d’ingressos de 50 milions d’euros anuals i dona servei a prop de 2.000 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, participa en més de 200 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 88 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org
Sobre l’hospital Clínic de Barcelona
L’Hospital Clínic de Barcelona és un hospital públic universitari amb una història centenària. Amb una plantilla de més de 5.500 professionals, és un dels principals centres d’assistència mèdica d’Espanya i el primer en producció científica. Ofereix una assistència de qualitat, una investigació biomèdica del màxim nivell competitiu i una gran dedicació docent per formar professionals. Tot plegat s’emmarca en l’excel·lència d’una gestió equilibrada, amb l’objectiu d’oferir a la societat una medicina humanitzada d’avantguarda. Més informació a www.clinicbarcelona.org
Sobre la Fundació TIC Salut Social
La Fundació TIC Salut Social és un organisme del Departament de Salut, que treballa per impulsar el desenvolupament i la utilització de les TIC i el treball en xarxa en l’àmbit de la salut i el benestar social, fa d’observatori de noves tendències, innovació i seguiment d’iniciatives emergents, i ofereix serveis de normalització i homologació de productes. Més informació a www.ticsalutsocial.cat
Sobre XPA Barcelona (Experiència del pacient)
XPA Barcelona (Experiència del pacient) és una comunitat de pràctica (CoP) per compartir experiències i generar coneixement al voltant de l’avaluació de l’experiència del pacient. XPA Barcelona està formada per professionals de l’Hospital Clínic, Eurecat, Fundació TIC Salut, el Consorci Hospitalari de Vic, l’Agència de Qualitat i Avaluacions Sanitàries, l’Hospital de Sant Joan de Déu i l’Hospital Arnau de Vilanova (Lleida), l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i la Universitat de Vic. Aquests professionals s’interessen per l’avaluació de l’experiència del pacient com una eina potent per identificar oportunitats de millora del procés assistencial que siguin rellevants per al pacient (i/o per a les persones que en tenen cura). Més informació a www.xpabcn.com