CA | ES

Single Blog Title

This is a single blog caption
2
oct.

L’apoderament del pacient incideix en l’adherència al tractament i en l’eficiència del sistema sanitari, segons l’XPatient Barcelona Congress

  • El congrés, organitzat per Eurecat, l’Hospital Clínic i la Fundació TIC Salut Social, ha destacat la importància de dissenyar el model de forma conjunta entre els professionals de la salut i els pacients.
  • Els experts participants han apuntat a un nou paradigma que girarà al voltant del pacient i que millorarà el sistema sanitari.
  • Els experts participants han apuntat a un nou paradigma que girarà al voltant del pacient i que millorarà el sistema sanitari.

Barcelona, 18 de setembre de 2019.- La participació i l’apoderament del pacient permetrà que “s’impliqui de manera més activa en la cura del seu estat de salut, contribuint així a una millor adherència al tractament i, de retruc, facilitarà que el sistema sigui més eficient”, ha afirmat avui la pacient oncològica i experta en la metodologia de gestió eficient LEAN LAlis Fontcuberta, a la quarta edició de l’XPatient Barcelona Congress.

“He passat per més de 50 professionals i 12 processos diferents. Algú s’ha posat al meu lloc a l’hora dissenyar el model? Algú ha fet aquest recorregut de principi a fi?”, s’ha preguntat Fontcuberta, que ha afegit que “només així sabrem quin seria un model sanitari millor respecte l’actual”.

En paraules de la cofundadora de la plataforma col·laborativa The Care Lab, Lekshmy Parameswaran, qui ha impartit la ponència ‘Transformant el dia a dia de pacients crònics. Redissenyant l’experiència del dolor i de la dispnea’, és necessari “dissenyar amb ells, no per a ells”. I en aquesta línia, el disseny “permet que les veus de pacients i cuidadors s’escoltin per igual amb les dels professionals de l’atenció”.

Parameswaran ha apuntat a la metodologia del Design Thinking com a eina per transformar el dia a dia dels pacients. “La creació conjunta amb pacients i cuidadors és inspiradora i essencial per comprendre el context en el qual les noves solucions han de funcionar”, tenint en compte que “són els usuaris finals d’aquestes solucions”, ha afirmat.

En la mateixa línia, la directora de l’Àrea d’Avaluació i Qualitat d’AQuAS, Mireia Espallargues, ha subratllat que “els pacients aporten experiències i preferències que amplien les perspectives d’anàlisi i complementen el coneixement extret de l’evidència científica procedent dels estudis”.

La segona jornada de l’XPatient Barcelona Congress ha comptat també amb el cap de la Unitat de Medicina Interna de l’Hospital Plató, responsable de la Unitat de Pacient Crònic Complex (PCC) i del grup transversal XPA, Raimon Camps, qui ha afirmat que el principal repte que afronta el sector sanitari és el nou “paradigma que suposarà canvis en la mentalitat dels professionals, que passaran d’una visió paternalista o autonomista a una relació centrada en el pacient”. Segons Camps, “és un canvi molt gran i aquells professionals que no el facin quedaran fora de la medicina del futur”. 

“Les administracions públiques hauran de fomentar aquesta participació i promoure la formació d’uns pacients més informats, proactius i amb una visió crítica per construir un millor sistema de salut”, ha afegit Espallargues.

Iniciatives innovadores que situen el pacient al centre

La vigent edició del congrés, que ha comptat amb més de 500 inscrits, ha posat en valor les 20 iniciatives més innovadores en l’apoderament del pacient i del cuidador per millorar la seva experiència.

Segons el director de la Unitat d’eHealth d’Eurecat, Felip Miralles, “la transformació digital està aportant noves innovacions tecnològiques lligades al núvol, al mòbil, a la intel·ligència artificial i a l’anàlisi massiva de dades que permeten que els pacients puguin augmentar la quantitat i la qualitat de les comunicacions amb el personal sanitari”.

El responsable del Projecte Experiència del Pacient de l’Hospital Clínic de Barcelona, el Dr. Joan Escarrabill, considera que els quatre punts fonamentals del debat de la primera jornada del congrés són “la cocreació de materials informatius amb els pacients i la gestió dels temps d’espera, tant pel que fa a les expectatives com a la informació”. El responsable del projecte afirma també que “es necessita més temps per a les decisions compartides i informació per a entendre les xifres que parlen de probabilitats i riscos. Finalment, fan falta espais ‘segurs’ per poder tractar les faltes de respecte”.

L’XPatient Barcelona Congress és un esdeveniment organitzat pel centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio), l’Hospital Clínic de Barcelona i la Fundació TIC Salut Social, amb l’impuls de la comunitat de pràctica XPA Barcelona (Experiència del Pacient).

Podeu ampliar la informació o sol·licitar entrevistes al Gabinet de Premsa d’Eurecat a l’email premsa@eurecat.org o al mòbil 630 425 169.

Sobre Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya (membre de Tecnio), aplega l’experiència de més de 650 professionals que generen un volum d’ingressos de 51 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.500 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 81 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org

 

Més informació:

 

Montse Mascaró
Premsa | Direcció de Comunicació Corporativa

Eurecat

Tel. (+34) 932 381 400 | Mòbil: (+34) 630 425 169
C/e: premsa@eurecat.org | www.eurecat.org

xpabcncongress.com