CA | ES

Single Blog Title

This is a single blog caption
7
maig

La salut digital creix exponencialment arran de la pandèmia de la Covid-19

  • El congrés XPatient Barcelona Congress dedicarà una taula rodona als aprenentatges de la Covid-19 i al paper de la tecnologia per ajudar a fer front a la pandèmia.
  • L’Hospital Clínic ha arribat a 175.402 visites mèdiques telefòniques l’any 2020.
  • La promoció de la prevenció, el monitoratge, la comunicació i el suport a la decisió són alguns dels principals avantatges que ofereix la salut digital.

Barcelona, 7 de maig 2021.- La salut digital ha experimentat un creixement exponencial en el darrer any arran de la pandèmia de la Covid-19, tant a nivell de visites mèdiques com en l’àrea d’infermeria, demostrant la seva eficàcia en aspectes com la modelització dels processos clínics, la promoció de la prevenció, el monitoratge i el suport a la decisió.

Aquest fenomen serà un dels aspectes que es tractaran en la taula rodona “Covid-19-Què n’hem après i com la tecnologia ens ajuda”, que tindrà lloc en el marc de la sisena edició del congrés XPatient Barcelona Congress, organitzat pel centre tecnològic Eurecat, l’Hospital Clínic de Barcelona i la Fundació TIC Salut Social, amb l’impuls de la comunitat de pràctica XPA Barcelona (Experiència de Pacient).

En paraules del doctor Raimon Camps, coordinador d’Experiència del Pacient a Hospital Clínic seu Plató-AISBE, l’Àrea de Reporting de l’Hospital Clínic ha constatat “un augment espectacular de les visites mèdiques no presencials”, donat que durant el 2019 la immensa majoria de les visites ambulatòries eren presencials i el 2020 s’han fet 175.402 visites telefòniques, la qual cosa representa més del 40 per cent de les segones visites realitzades a consultes externes.

Pel que fa a les d’infermeria, s’ha passat de 51.474 a 90.948 visites en remot, una diferència que representa un augment del 77 per cent.

D’acord amb el director de Digital Health d’Eurecat, Felip Miralles, la Covid-19 “ha accelerat la implantació de noves eines i de nous mitjans per poder tractar els pacients en totes les seves fases”, abraçant des de la prevenció de contagis, el diagnòstic precoç i la traçabilitat fins al seguiment i l’atenció domiciliària i les possibles transicions del domicili a l’hospital i a la inversa.

Així mateix, explica, “a partir de totes les dades que es recullen és possible proveir d’eines de suport a la decisió, més informades, en temps real i que facin possible una gestió de la salut molt més basada en les dades i no tant en la intuïció”. Un exemple en aquest apartat, destaca, “és l’eina Proceed basada en tècniques d’Intel·ligència Artificial a partir de dades heterogènies que permet predir a 21 dies com evolucionarà la incidència de la Covid-19, taxes de contagi, ingressos i ocupació a hospitals i UCIs”.

“La pandèmia ha obligat a adaptar les eines per avaluar l’experiència de pacients. Durant el 2020, s’han realitzat 29 grups focals a través de videoconferència amb més de 200 pacients i professionals implicats i s’han realitzat activitats obertes a la xarxa amb més de 2.500 participants”, segons el Dr. Joan Escarrabill, de la comunitat de pràctica XPA Barcelona (Experiència de Pacient) i de l’equip d’Experiència de Pacients de l’Hospital Clínic.

Des de la Fundació TIC Salut Social, el seu director, Josuè Sallent, explica que “si bé durant els últims anys ha anat evolucionant el procés de transformació digital al país i més concretament en el sector salut, la Covid-19 ha accelerat encara més el ritme de canvi i la velocitat de la transformació i això ha obligat a fomentar eines de vídeoconsultes, així com altres serveis no presencials”.

En aquest període de temps, subratlla, “tots hem hagut de respondre d’una manera gairebé immediata, sense perdre de vista la resta d’aspectes i pacients amb altres patologies mèdiques del nostre país. De fet, actualment, hi ha el 47 per cent dels hospitals públics de Catalunya, concretament 31 d’un total de 66, que estan adherits a l’eina corporativa de vídeoconsulta del Servei Català de Salut i s’espera que vagin en augment”.

Segons assenyala Carolina Garcia-Vidal, especialista sènior del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Clínic, “en un moment de pandèmia per un virus nou que afecta un nombre molt elevat de la població i produeix una malaltia que és desconeguda, tenir el control de tot el que està passant en temps real és bàsic”.

Sota aquest concepte, “des de l’Hospital Clínic vàrem apostar per la innovació i el desenvolupament de tecnologia per donar suport als metges en la seva lluita enfront de la Covid-19 i vam crear un centre de control de pacients amb Covid, amb informació en temps real dels fenotips clínics dels pacients ajudant a què aquests poguessin rebre un tractament precoç i personalitzat amb uns resultats excel·lents”, exposa.

La pandèmia de la Covid-19 “ens ha fet adaptar la nostra manera d’atendre les persones d’una forma molt ràpida”, remarca Silvia Roura Rovira, adjunta a Gerència de CAPSBE, per a qui “les noves tecnologies han sigut claus i han entrat amb força”.

En la seva opinió, “la consulta virtual, la telefònica i la videoconsulta han demostrat que podem seguir mantenint la nostra qualitat assistencial i ser eficaços en la resolució de les necessitats de les persones que atenem”.

“Hem aprés que els equips d’atenció primària tenim una gran capacitat d’adaptació i resiliència”, de manera que “hem de ser proactius davant dels procediments i protocols, transmetent la informació de forma clara a la població i sobretot ser àgils davant dels canvis”, continua Silvia Roura, qui recalca que “la campanya de vacunació que ha obert l’escletxa de l’esperança”.

Aquesta nova edició del congrés XPatient Barcelona Congress, que tindrà lloc el 28 i 29 de setembre, posarà especial focus en com l’experiència de la pandèmia ha canviat les percepcions i maneres de fer en salut, i en l’impacte que ha tingut la tecnologia com a acceleradora de processos, amb molts aprenentatges a tots els nivells.

El Call for Projects del congrés està obert a la participació en aquest link

Podeu ampliar la informació o sol·licitar entrevistes al Gabinet de Premsa d’Eurecat a l’email premsa@eurecat.org o al mòbil 630 425 169.

Sobre Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, aplega l’experiència de més de 650 professionals que generen un volum d’ingressos de 50 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.600 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 88 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org

Més informació:

Montse Mascaró
Premsa | Direcció de Comunicació Corporativa

Eurecat

Tel. (+34) 932 381 400 | Mòbil: (+34) 630 425 169
C/e: premsa@eurecat.org | www.eurecat.org

xpabcncongress.com