CA | ES

Single Blog Title

This is a single blog caption
30
set.

El congrés XPatient apunta a l’educació terapèutica com a via per millorar els resultats en salut

  • L’XPatient Barcelona Congress destaca que la integració de familiars o cuidadors en el procés ajuda a què el pacient integri millor el tractament a la seva vida quotidiana.
  • El congrés ha posat també de relleu la compra d’innovació en el sistema sanitari com a instrument clau en el futur.

Barcelona, 17 de setembre de 2019.- L’educació terapèutica incideix “en la millora dels resultats clínics, educatius i de percepció de qualitat de vida” i en la “disminució d’ingressos per aguditzacions en la majoria de malalties cròniques on el pacient ha de realitzar autogestió diària del seu tractament”, així com en la “disminució de costos a llarg termini”, malgrat que “a les fases inicials afegeix un cost addicional”, ha explicat avui a l’XPatient Barcelona Congress l’experta de l’Hospital Clínic en la matèria Margarida Jansà.

Jansà, infermera especialitzada en diabetis i educació terapèutica, ha impartit una ponència a la quarta edició del congrés, organitzat pel centre tecnològic Eurecat, l’Hospital Clínic i la Fundació TIC Salut, on ha subratllat que “quan s’integra els familiars o cuidadors en el procés educatiu, s’ajuda a què el pacient pugui integrar millor el tractament a la seva vida quotidiana”.

Segons Jansà, entre els principals reptes als quals haurà de fer front el sector en aquest àmbit en els propers anys, figuren que l’educació terapèutica arribi a totes les persones que ho requereixin, la formació dels professionals de la salut i la integració i avaluació en el procés educatiu de l’impacte de les tecnologies de la informació i comunicació. 

En la seva opinió, també cal que les institucions sanitàries “integrin l’educació com una estratègia terapèutica en el seguiment dels tractaments de manera especial en persones amb malalties cròniques” i que “facilitin la infraestructura de recursos humans i materials necessaris per a una educació activa, participativa i de qualitat”.

Per la seva banda, el director de l’Àrea d’Innovació i Prospectiva d’AQuAS, Ramon Maspons, ha impartit la ponència titulada “Compra pública d’innovació i el paper de l’Administració”, on ha pronosticat que la compra d’innovació en el sistema sanitari “es convertirà en un instrument clau perquè els compradors tenen una gran capacitat per definir les seves necessitats”.

Segons ha explicat, la compra pública d’innovació “és un instrument de foment de la innovació des de la demanda”, on “davant la inexistència d’una solució en el mercat ajustada a les necessitats del comprador, aquest fomenta el desenvolupament de la mateixa”. En aquest context, ha dit, “el resultat final és doble: el comprador pot disposar d’una solució a les seves necessitats i a l’hora es fomenta l’aparició d’una oferta que dona resposta  i s’ajusta a les necessitats dels compradors”.

La primera sessió de l’XPatient Barcelona Congress ha comptat també amb la intervenció del fundador i CEO de Genesis Biomed, Josep Lluís Falcó, que ha parlat de nous models de negoci en tecnologies de la salut, en una intervenció on ha destacat “l’apoderament del pacient i la possibilitat de tenir fil directe de comunicació amb el metge o especialista corresponent sense haver de desplaçar-se”.

D’acord amb Falcó, les tecnologies de la salut “persegueixen un objectiu diferent depenent del seu receptor o usuari”. En el cas del sistema de salut “cada cop més ens estem movent cap a models de negoci cost-efectius i autosostenibles”. Per al metge o especialista “estem proporcionant eines que permetin un seguiment a distància del pacient crònic i fora de l’hospital” i pel propi pacient, “les noves tecnologies permeten apoderar-lo encara més”, ha detallat.

En paraules del director d’eHealth d’Eurecat, Felip Miralles, el paper de l’experiència del pacient “ha guanyat una rellevància important i es té en compte, es valora i es mesura amb mesures objectives”.

“Ara el repte és passar de projectes aïllats a la implicació automàtica de tot el sistema” amb el rol del pacient, ha recalcat el director del Programa d’Atenció a la Cronicitat de l’Hospital Clínic, el Dr. Joan Escarrabill, per a qui “cal aconseguir que la perspectiva del pacient s’incorpori d’una manera espontània i automàtica a l’activitat assistencial”.

D’acord amb la directora d’Organització i Projectes de la Fundació TIC Salut Social (FTSS), Yolanda Lupiáñez, en l’edició d’enguany “cal destacar la rellevància cada cop més important del rol que ocupa el pacient en tota la transformació digital i l’apoderament de la salut”.

L’XPatient Barcelona Congress, que enguany compta amb més de 500 inscrits, està organitzat pel centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio), l’Hospital Clínic de Barcelona i la Fundació TIC Salut Social, amb l’impuls de la comunitat de pràctica XPA Barcelona (Experiència del Pacient).

El congrés té com a objectiu detectar les millors iniciatives que s’estan duent a terme per posar noves idees a l’abast de cuidadors, associacions de pacients, personal sanitari i dels diferents actors implicats en l’assistència sanitària, per tal de millorar la qualitat de vida dels pacients i del seu entorn amb l’ajuda de la tecnologia i de la recerca i innovació. El congrés abordarà també noves vies per afavorir que pacients i cuidadors juguin un paper central en l’establiment de procediments.

Podeu ampliar la informació o sol·licitar entrevistes al Gabinet de Premsa d’Eurecat a l’email premsa@eurecat.org o al mòbil 630 425 169.

Sobre Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya (membre de Tecnio), aplega l’experiència de més de 650 professionals que generen un volum d’ingressos de 51 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.500 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 81 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org

 

Més informació:

Montse Mascaró
Premsa | Direcció de Comunicació Corporativa

Eurecat

Tel. (+34) 932 381 400 | Mòbil: (+34) 630 425 169
C/e: premsa@eurecat.org | www.eurecat.org

                      

xpabcncongress.com