CA | ES

Nora Salas | SCIENCE FOR CHANGE

Psicòloga, Psicoterapeuta i Màster en Antropologia Social. Responsable de l'Àrea de Salut de Science for Change.

Nora Salas | SCIENCE FOR CHANGE

Psicòloga, Psicoterapeuta i Màster en Antropologia Social. Responsable de l'Àrea de Salut de Science for Change.
@SciencefChange

Biografia

Nora Salas Seoane és Psicòloga, Psicoterapeuta i Màster en Antropologia Social (Brunel University, UK). Té àmplia experiència com a psicòloga en projectes d’intervenció social i comunitària facilitant dinàmiques grupals, així com en psicologia clínica com a psicoterapeuta. Com a investigadora social, ha coordinat i participat en projectes d’intervenció social i cooperació internacional en temàtiques de gènere, identitat, salut mental, infància i adolescència, interculturalitat i moviments migratoris, treballant amb comunitats diverses a Europa i Àfrica. Apassionada pel món intern de les persones, la salut mental i els aspectes socials i culturals que afecten la forma en la qual vivim en el món, a Science for Change és la responsable de l’Àrea de Salut i actualment implementa el pilot en salut de les dones sobre endometriosi en el marc del projecte europeu TRANSFORM. També actua com Human Resources & Emotional Care Manager – implementant un programa innovador de cura emocional a l’equip.

PONÈNCIA: «Metodologies participatives i de cocreació involucrant experiències en primera persona per millorar els serveis assistencials i informar polítiques públiques: el cas de l’endometriosi com a trastorn infradiagnosticat que afecta la salut de les dones»

L’endometriosi és una malaltia infradiagnosticada que afecta la salut de les dones, en la qual el teixit de l’endometri creix fora de la cavitat uterina. Pot causar dolor intens durant la menstruació, dolors associats a les relacions sexuals, dolor crònic sense relació amb el cicle menstrual, problemes de fertilitat i trastorns psicològics com la depressió i l’ansietat (Della Corte et al., 2020). El drama ve amb les estadístiques: L’endometriosi afecta el 10-20% de les dones en edat reproductiva en l’àmbit global (OMS, 2021) i el seu diagnòstic continua trigant entre 8 i 10 anys després de l’inici dels símptomes (Agarwal et al., 2019) – temps durant el qual les dones pateixen greus conseqüències en les seves esferes física, psicològica, social i professional. L’endometriosi encara està envoltada de qüestions de gènere i normes socials que han portat a la creació de mites i creences errònies – afectant els serveis sanitaris i el suport polític necessari. A través del projecte europeu TRANSFORM, i dins del Clúster Català, un projecte pilot ha involucrat a dones amb endometriosi com co-investigadores utilitzant metodologies participatives i de cocreació innovadores. Elles han pogut compartir les seves experiències en primera persona per a comprendre com s’enfronten a la malaltia i com ha estat la càrrega del seu viatge pels serveis sanitaris des dels primers símptomes, fins al diagnòstic i el seu estat actual. Les seves necessitats i recomanacions per a millorar els serveis i les polítiques sanitàries han estat cocreades i mapejades conjuntament amb professionals de Ginecologia (Hospital de Sant Pau), investigadors/es (Science for Change; OpenSystems, Universitat de Barcelona), l’Agència Catalana de Qualitat i Avaluació Sanitària (AQuAS) i autoritats regionals (Generalitat de Catalunya) per a incloure les veus de les dones amb la finalitat de millorar els serveis sanitaris, així com informar a responsables de polítiques i gestió sanitària.

All session by Nora Salas | SCIENCE FOR CHANGE

xpabcncongress.com