Un congrés abordarà a Barcelona com incorporar l’experiència dels pacients per personalitzar l’atenció
La tercera edició de l’XPatient Barcelona Congress incidirà en les necessitats dels usuaris dels serveis sanitaris en cada etapa vital.
Una trentena d’experts analitzaran el 20 de setembre el potencial de les decisions compartides per afavorir la recuperació.
Barcelona, 10 setembre de 2018.- Els experts de l’XPatient Barcelona Congress incidiran la propera setmana a Barcelona en la incorporació de l’experiència dels usuaris dels serveis sanitaris com a una de les claus per a avançar en la personalització en l’atenció als pacients, a partir d’una perspectiva basada en “el valor de la paraula, la proximitat, el respecte i el model deliberatiu per recollir les propostes”.
Així ho expressa el doctor Joan Escarrabill, director del Programa d’Atenció a la Cronicitat de l’Hospital Clínic i del Pla Director de Malalties de l’Aparell Respiratori del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, qui remarca que l’experiència del pacient “va contra de les talles úniques i vol personalitzar l’atenció tant com sigui possible”, amb la finalitat de “donar resposta a les necessitats no cobertes”, amb el suport de diferents eines tecnològiques.
En aquesta tercera edició del congrés, organitzat pel centre tecnològic Eurecat i l’Hospital Clínic, “aquesta intenció es veu molt ben reflectida per les intervencions que es presenten amb exemples al llarg de tot el cicle vital: nens, nens que es van fent grans, adults i persones grans ateses a casa o en institucions sanitàries”, recalca Escarrabill.
En paraules del director de la Unitat Tecnològica d’eHealth del centre tecnològic Eurecat, Felip Miralles, “en aquesta tercera edició de l’XPatient veurem com s’han fet realitat iniciatives endegades els darrers anys que prometien nous mètodes i noves aproximacions en intervencions de salut, abordant la millora de l’experiència del pacient sovint mitjançant tecnologia, i constatarem cóm això només és possible si els usuaris finals, pacients i cuidadors, juguen un paper actiu i central des del co-disseny a la transformació i l’adopció”.
Infància
En el cas de la primera etapa de vida, el congrés abordarà la cocreació amb pacients i decisions compartides a partir de les aportacions del cap de Treball Social i membre de l’equip d’Experiència del Pacient de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, David Nadal, qui parlarà de com es dóna una notícia adversa als familiars de nens malalts, a partir d’un projecte capdavanter dut endavant a l’hospital.
Així mateix, Helena Illera, de l’equip d’Experiència del Pacient de l’Hospital Sant Joan de Déu, exposarà com s’ha dut a terme el codisseny del Pediatric Cancer Center Barcelona, que s’ha implementat seguint criteris participatius tant en l’arquitectura de les instal·lacions com en el desenvolupament de serveis centrats en l’usuari i la seva família, situant les seves necessitats en primer pla.
Per la seva banda, Mercè Vidal, infermera de l’Hospital Clínic experta en diabetis i educació terapèutica, compartirà l’experiència del pacient amb diabetis tipus 1 en la fase del trasllat des de l’hospital pediàtric a l’hospital d’adults, considerada una fase crítica per afavorir l’adherència terapèutica. També aportarà la seva visió de la transició de l’infant a l’edat adulta Tanit Tubau, pacient de l’Hospital Clínic amb una malaltia crònica des dels 9 anys, que impartirà la conferència “L’altra cara de la moneda”, on parlarà de l’enfocament positiu que fa de la seva situació.
Edat adulta i vellesa
Dins l’atenció en l’edat adulta, el CEO de Insulcloud, José Luís López, incidirà en l’apoderament del pacient per crear les seves pròpies solucions tecnològiques, des d’una aproximació que emfasitza que la pròpia experiència de l’usuari pot donar peu a les millors solucions.
El director de Disseny Estratègic de Designit, Ignasi Bergadà, presentarà “The New Breast Diagnostic Center”, una solució que ha permès generar una experiència d’acompanyament i comunicació continua en pacients amb càncer de mama, així com la reducció del 90 per cent del temps d’espera entre la primera visita i el diagnòstic.
Per part d’Eurecat, Eloisa Vargiu, responsable de la línia d’investigació d’Integrated Care, coordinadora tècnica del projecte europeu H2020 CONNECARE, parlarà de l’autogestió de pacients en el marc de projecte i presentarà resultats preliminars a l’Hospital Santa Maria de Lleida.
L’experiència del pacient com a valor integral en una institució geriàtrica serà l’eix de la intervenció del director Assistencial, d’Investigació i Docència del Parc Sanitari Pere Virgili, Marco Inzitari, qui treballa per estendre la presa de decisions compartida amb els pacients.
Decisions compartides en esclerosi múltiple
El congrés dedicarà també una sessió a una experiència innovadora sobre decisions compartides en esclerosi múltiple, que va començar l’any 2015 conjuntament amb el Consell Consultiu de Pacients de Catalunya i que té com objectiu elaborar eines web orientades a la col·laboració amb els professionals de la salut per escollir la modalitat de tractament que millor s’ajusti a les necessitats del pacient. Hi intervindran Montse Moharra, investigadora i coordinadora del projecte Decisions Compartides de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS); Lluís Ramió-Torrentà, cap del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta i Hospital Santa Caterina, i Miguel Ángel Robles, infermer de recerca i assistencial de Hospital de dia. Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya.
Avatars
Per la seva banda, el director d’R+D Innovacions Tecnològiques per a la Salut i el Benestar de l’Institut ITACA, de la Universitat Politècnica de València, Vicente Traver, anticiparà en el congrés l’experiència del projecte Council of Coaches, on la interacció entre els avatars i cada usuari es basa en tecnologies per facilitar la personalització.
El congrés, promogut per la comunitat de pràctica XPA, compta amb el suport de Linde Healthcare, Oxigen Salud, Oximesa i Vivisol amb la col·laboració de Bayer i Philips.