CA | ES

Nina Gramunt | BarcelonaBeta Brain Research Center (BBRC)

Coordinadora Científica de l'Oficina d'Intervenció Social

Nina Gramunt | BarcelonaBeta Brain Research Center (BBRC)

Coordinadora Científica de l'Oficina d'Intervenció Social
@fpmaragall | @NGramunt

Biography

Nina Gramunt Fombuena (Barcelona, 1973) és doctora en Psicologia i Neuropsicòloga Clínica amb 20 anys d’experiència. El seu principal focus en l’atenció clínica i en la investigació han estat les demències i, molt particularment, la malaltia d’Alzheimer. En els darrers anys s’ha endinsat molt en l’estudi i la promoció de l’envelliment actiu, i és autora de diversos articles científics i de materials per a la seva promoció, posant a l’abast de tothom recursos d’informació pel foment de l’activitat i de la socialització entre les persones grans. La Nina és professora del Màster de Neuropsicologia (Universitat Autònoma de Barcelona) i ho ha estat de Psicologia (Universitat Ramon Llull). Des de 2012 és investigadora del BarcelonaBeta Brain Research Center, el centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, essent actualment la coordinadora científica de l’Oficina d’Intervenció Social.

PONÈNCIA: Grups terapèutics per a cuidadors familiars de persones amb malaltia d’Alzheimer. El cuidador: “El malalt ocult”

Cada diagnòstic d’Alzheimer representa un gran impacte, no només en qui pateix la malaltia en primera persona, sinó també en el seu entorn més proper. En la majoria de casos, la responsabilitat d’atenció i cura del pacient recau en una sola persona (sovint la parella o un fill o filla). Aquest cuidador principal acostuma a suportar un desgast emocional i físic, caracteritzat per trets d’esgotament i desbordament davant la duresa i incertesa que comporta la situació. Per això es fa una referència a aquesta figura com la del “malalt ocult”.

La validació científica d’una teràpia de grup per a cuidadors familiars de persones amb malaltia d’Alzheimer ha suposat el punt de partida de la implementació d’un programa d’atenció específica a aquest col·lectiu. Aquest programa comprèn la possibilitat d’assistència a una psicoteràpia de grup validada i sistematitzada, específicament dissenyada per a cuidadors familiars de persones amb Alzheimer. En aquest context es desenvolupen també activitats d’oci adreçades a reforçar els efectes terapèutics. La difusió d’aquesta teràpia compta amb la posada en marxa d’una formació d’extensió universitària per a professionals, facilitant-ne l’extensió territorial de la seva implementació.

Altres pàgines web de referència: www.fpmaragall.org

All session by Nina Gramunt | BarcelonaBeta Brain Research Center (BBRC)

SESSIÓ PARAL·LELA 1: SALUT MENTAL

17:00 - 19:00h
Aula 1 - CaixaForum
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!