CA | ES

Eduard Vieta | Hospital Clínic | IDIBAPS | CIBERSAM

Cap de la Unitat de Psiquiatria | Cap de l'equip de recerca en Trastorns Bipolars i Depressius | Director Científic

Eduard Vieta | Hospital Clínic | IDIBAPS | CIBERSAM

Cap de la Unitat de Psiquiatria | Cap de l'equip de recerca en Trastorns Bipolars i Depressius | Director Científic

Biography

Nascut a Barcelona el 16 de gener de 1963, Vieta és un reconegut psiquiatre espanyol. Els seus treballs se centren en la recerca i tractament de la depressió, esquizofrènia, psicosi i trastorn bipolar, entre d’altres.

Vieta es va graduar el 1987 en Medicina en la Universitat Autònoma de Barcelona. Va fer la seva residència a l’Hospital Clínic de Barcelona, on es va convertir en el Cap de la Unitat de Psiquiatria. El 1994, va rebre el doctorat amb honors per la Universitat de Barcelona.

A més, Vieta és professor de Psiquiatria en la Universitat de Barcelona, director del Centro de Investigación en Red de Salud Mental (CIBERSAM) i Tresorer del Col·legi Europeu de Neuropsicofarmacología (ECNP). Ha estat professor convidat per la Universidad de Harvard, assessor de la Presidència Europea en Neurociències, i Doctor Honoris Causa per la Universitat de València. Ha rebut numerosos premis nacionals i internacionals, entre els que destaquen Aristóteles, Excel·lència investigadora (SEPB), Mogens Schou (ISBD) Colvin Price (BBF), millor investigador mundial de l’any (WFSBP) i Simón Bolívar (APA).

Vieta ha publicat 38 llibres, més de 800 articles i 390 capítols de llibres i és membre del consell editorial de 18 revistes científiques i mèdiques.

PONÈNCIA: “Joves i psicosis: la intervenció precoç, clau en el tractament”

La intervenció precoç de la psicosi és fonamental per al seu tractament. Si tenim en compte les dades, la prevalença dels trastorns psicòtics en la població general és del 3% (*1), amb un començament habitual al final de l’adolescència o adultesa primerenca (entre 15 i 30 anys) (*2-3), i implica importants costos personals, socials i assistencials (*4). Com demostren els últims treballs de recerca, implementar programes d’atenció precoç en psicosi de qualitat permetrà a molts joves amb primers episodis psicòtics una recuperació total (*5-8).

Sota aquesta premissa, el Proyecto Jóvenes y Psicosis, impulsat pel Moviment REthinking amb la col·laboració de la Alianza Otsuka-Lundbeck, persegueix canviar el paradigma de la detecció i atenció de la psicosi a Espanya i impulsar la implementació de programes d’intervenció precoç pels joves amb psicosis.

Per canviar la realitat de l’atenció precoç a la psicosi a Espanya és necessari comptar amb associacions, professionals, pacients i entitats. Per això, a partir de 2013 i fins avui, s’han anat desenvolupant diferents iniciatives per avançar en aquesta direcció. Proyecto VOZ, el Posicionamiento por la Implementación de Programas de Intervención Temprana, el Premio Jóvenes y Psicosis i el Libro Blanco de la Intervención Temprana en psicosis, són alguns dels exemples.

*Notes de l’autor:
1. Perälä J, Suvisaari J, Saarni SI, Kuoppasalmi K, Isometsä E, Pirkola S, et al. Lifetime prevalence of psychotic and bipolar I disorders in a general population. Arch Gen Psychiatry. 2007;64:19-28.
2. Arango C. First-Episode Psychosis Research: Time to Move Forward (by Looking Backwards). Schizophr Bull. 2015;41:1205-6. 2 Olesen, J., Gustavsson, A., Svensson, M., Wittchen, H. U. & Jonsson, B. 2012. The economic cost of brain disorders in Europe. Eur J Neurol, 19, 155–62.
3. Arango C. Someone is not listening to the facts: there is little psychiatry outside child and adolescent psychiatry. Eur Child Adolesc Psychiatry 2012; 21: 475-6.
4. Lee FS, Heimer H, Giedd JN, Lein ES, Sestan N, Weinberger DR, and Casey BJ. Mental health. Adolescent mental health–opportunity and obligation. Science 2014; 346: 547-9.
5. Arango C. First-Episode Psychosis Research: Time to Move Forward (by Looking Backwards). Schizophr Bull. 2015;41:1205-6.
6. Berk M, Hallam K, Malhi GS, Henry L, Hasty M, Macneil C, Yucel M, Pantelis C, Murphy B, Vieta E, Dodd S, McGorry PD. Evidence and implications for early intervention in bipolar disorder. J Ment Health. 2010;19:113-26.
7. Rosa AR, González-Ortega I, González-Pinto A, Echeburúa E, Comes M, Martínez-Àran A, Ugarte A, Fernández M, Vieta E. One-year psychosocial functioning in patients in the early vs. late stage of bipolar disorder. Acta Psychiatr Scand. 2012;125:335-41.
8. Bernardo, M. and Mezquida, G. Disease burden. Schizophrenia: a costly illness, in Insights in the management of Schizophrenia. 2014 [accedido 7 Abr 2016]. Disponible en: www.hospitalpharmacyeurope.com.

All session by Eduard Vieta | Hospital Clínic | IDIBAPS | CIBERSAM

SESSIÓ PARAL·LELA 1: SALUT MENTAL

17:00 - 19:00h
Aula 1 - CaixaForum
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!