Pacients, professionals i tecnòlegs subratllen la necessitat de transformar els serveis sanitaris mitjançant la tecnologia
- La salut digital “ha permès donar atenció a les necessitats de la població d’una manera segura en moments d’extrema complexitat, sense interrompre l’atenció assistencial mínima”, d’acord amb Fundació TIC Salut Social.
- El congrés XPatient Barcelona Congress ha debatut sobre les barreres que les start-ups han de superar per esdevenir empreses de mida mitjana i gran i consolidar la innovació del sector de la salut.
- L’XPatient Barcelona Congress està organitzat pel centre tecnològic Eurecat, l’Hospital Clínic de Barcelona i la Fundació TIC Salut Social, amb l’impuls de la comunitat de pràctica XPA Barcelona (Experiència del Pacient).
Barcelona, 30 de setembre de 2020.- Pacients, professionals de la salut i tecnòlegs han posat de relleu en el congrés XPatient Barcelona Congress la necessitat que ha generat la Covid-19 de transformar els serveis sanitaris mitjançant la tecnologia, un repte que requereix “una aproximació basada en la millora objectiva de l’experiència del pacient, alhora que generadora de valor i negoci per a les empreses”, segons el director d’eHealth d’Eurecat, Felip Miralles.
“La crisi sanitària ha fet accelerar la incorporació de millores en l’atenció no presencial, com les teleconsultes, aplicacions mòbils i les relacions entre nivells assistencials”, de forma que la salut digital “ha permès donar atenció a les necessitats de la població d’una manera segura en moments d’extrema complexitat, sense interrompre l’atenció assistencial mínima”, afirma el director de la Fundació TIC Salut Social, Josuè Sallent.
En la seva opinió, “quina gestió fem d’aquesta tecnologia i quines bases establim per impulsar la innovació serà clau per sortir-ne victoriosos durant els pròxims anys”.
D’acord amb el director del Programa d’Atenció a la Cronicitat de l’Hospital Clínic, el doctor Joan Escarrabill, “l’experiència dels pacients s’ha consolidat com el tercer pilar de la qualitat assistencial, juntament amb la seguretat i l’efectivitat. La presa de consciència sobre la importància de tenir en compte la perspectiva de qui rep el servei és una realitat que vincula pacients, professionals i tecnòlegs”.
“Fa pocs mesos es va publicar el document de l’AQuAS ‘Elements clau que influeixen en l’experiència del pacient Patients reported experience measurements (PREM)’, que ha de servir per donar eines per avaluar l’experiència de pacients i confirmar el valor de les millores introduïdes”, afegeix Escarrabill, per a qui “ara el repte és l’avaluació”.
La cinquena edició del congrés ha comptat amb la participació del director d’Innovació, Digital i Business Excellence de Novartis Pharma, César Velasco, que ha abordat els reptes i les oportunitats de l’ecosistema sanitari i ha posat en valor el paper de la tecnologia com a facilitadora per a la transformació dels sistemes de salut. Velasco ha destacat la importància de dotar les propostes de valor social, tant per a proveïdors dels sistemes sanitaris com per a pacients i familiars, que són els usuaris finals.
Per la seva banda, quatre start-ups tecnològiques han presentat dispositius mèdics innovadors pensats per facilitar i millorar l’experiència del pacient. En aquesta línia, el CEO d’Aniling, una spin-off de l’Institut de Medicina Predictiva i Personalitzada del Càncer (IMPPC), Llorenç Coll, ha exposat el funcionament d’un sistema de suport a la decisió i a la personalització del tractament oncològic a partir de les característiques biològiques i clíniques de cada pacient, amb l’objectiu d’harmonitzar el diagnòstic de càncer per millorar l’experiència dels pacients, oncòlegs i del sistema de salut.
Des de la perspectiva de l’empresa, l’administració pública, la ciutadania i de la recerca, el congrés ha debatut sobre les barreres que les start-ups han de superar per esdevenir empreses de mida mitjana i gran i consolidar la innovació del sector de la salut. A la sessió, hi han participat el director de l’Oficina de l’Estratègia de Salut Digital de Catalunya dins del Servei Català de la Salut, Jordi Piera; el cap del Departament de Machine Learning de l’IIA-CSIC, Josep Lluís Arcos; el cofundador i soci de Doctoralia, Frederic Llordachs, i el director gerent de la Confederació d’Associacions de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa d’Espanya, Roberto Saldaña.
L’XPatient Barcelona Congress és un esdeveniment organitzat pel centre tecnològic Eurecat, l’Hospital Clínic de Barcelona i la Fundació TIC Salut Social, amb l’impuls de la comunitat de pràctica XPA Barcelona (Experiència del Pacient).
Podeu ampliar la informació o sol·licitar entrevistes al Gabinet de Premsa d’Eurecat a l’email premsa@eurecat.org o al mòbil 630 425 169.
Sobre Eurecat
Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, aplega l’experiència de més de 650 professionals que generen un volum d’ingressos de 50 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.600 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 88 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org
Sobre el Clínic
L’Hospital Clínic de Barcelona és un hospital públic universitari amb una història centenària. Amb una plantilla de 4.500 professionals, és un dels principals centres d’assistència mèdica d’Espanya i el primer en producció científica. Ofereix una assistència de qualitat, una investigació biomèdica del màxim nivell competitiu i una gran dedicació docent per formar professionals. Tot plegat s’emmarca en l’excel·lència d’una gestió equilibrada, amb l’objectiu d’oferir a la societat una medicina humanitzada d’avantguarda. Més informació a www.clinicbarcelona.org
Sobre TIC Salut Social
La Fundació TIC Salut Social és un organisme del Departament de Salut català, que treballa per impulsar el desenvolupament i la utilització de les TIC i el treball en xarxa en l’àmbit de la salut, fa d’observatori de noves tendències, innovació i seguiment d’iniciatives emergents, i ofereix serveis de normalització i homologació de productes. Està composta per diverses administracions públiques involucrades en els àmbits de la salut, el benestar social i les tecnologies de la informació i la comunicació, així com per agrupacions d’Hospitals i centres sanitaris. Més informació a www.ticsalutsocial.cat
Sobre XPA Barcelona (Experiència del pacient)
XPA Barcelona (Experiència del pacient) és una comunitat de pràctica (CoP) per compartir experiències i generar coneixement al voltant de l’avaluació de l’experiència del pacient. El nucli impulsor de la XPA Barcelona està formada per professionals de l’Hospital Clínic de Barcelona, Eurecat, Fundació Tic Salut Social, el Consorci Hospitalari de Vic, l’Agència de Qualitat i Avaluacions Sanitàries, l’Hospital de Sant Joan de Déu i l’Hospital Arnau de Vilanova (Lleida), l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i la Universitat de Vic. Aquests professionals s’interessen per l’avaluació de l’experiència del pacient com una eina potent per identificar oportunitats de millora del procés assistencial que siguin rellevants per al pacient (i/o per a les persones que en tenen cura). Més informació a www.xpabcn.com