CA | ES

Single Blog Title

This is a single blog caption
24
maig

Els robots dotats amb interfícies que facilitin la conversa amb els pacients, una tendència creixent en l’assistència sanitària i social

  • El congrés XPAtient Barcelona Congress tractarà els aspectes tecnològics, ètics, legals i emocionals en l’aplicació de la robòtica i la intel·ligència artificial en especialitats com la rehabilitació física o fisioterapèutica i l’estimulació i tractament cognitiu, psicològic o mental.
  • L’esdeveniment, que ha obert la crida per a la participació de projectes, se celebrarà els dies 28 i 29 de setembre en streaming i recuperarà l’assistència presencial en la seva primera sessió.

Barcelona, 24 de maig de 2022.- Els robots dotats d’interfícies multimodals en la parla, la conversa i d’altres elements comunicatius que faciliten la interacció natural i empàtica amb els pacients “adquiriran un paper creixent per complementar i fer sostenible l’assistència sanitària i social, tant presencial com remota”.

Així ho explica el director de la Unitat de Digital Health del centre tecnològic Eurecat, Felip Miralles, amb motiu de la setena edició de l’XPAtient Barcelona Congress, que se celebrarà els dies 28 i 29 de setembre i que enguany posarà el focus en noves solucions tecnològiques que incorporen interfícies multimodals i plataformes robòtiques per ajudar les persones amb necessitats especials, sobretot a domicili.

En concret, investigadors, tecnòlegs, professionals i pacients aprofundiran en els aspectes tecnològics, ètics, legals i emocionals en l’aplicació de la robòtica i la intel·ligència artificial en especialitats com la rehabilitació física o fisioterapèutica i l’estimulació i tractament cognitiu, psicològic o mental durant els dos dies de celebració del congrés, que està organitzat pel centre tecnològic Eurecat, l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, amb l’impuls de la comunitat de pràctica XPA (Experiència de Pacient) Barcelona.

En el XPAtient Barcelona Congress també s’analitzaran els efectes que es generen en els sistemes de salut i d’atenció social en temps de crisi i com es dona resposta a aquests reptes, amb els pacients, els gestors i els professionals com a actors principals.

“L’atenció contínua i remota que necessiten persones grans amb la salut fràgil, pacients crònics, persones amb discapacitat o persones amb dependències, per exemple, requereix solucions de salut digital i connectada. La robòtica assistencial ofereix característiques col·laboratives, d’empatia i d’acompanyament que obre noves perspectives a l’experiència de pacients i cuidadors”, exposa Felip Miralles, qui destaca que “per a la seva acceptació, aquestes eines han de garantir la facilitat d’ús i funcionalitats avançades de personalització, adaptació i suport intel·ligent”.

Segons el Dr. Joan Escarrabill, de la comunitat de pràctica XPA Barcelona (Experiència de Pacient) i de l’equip d’Experiència de Pacients de l’Hospital Clínic, que treballa en l’avaluació de l’experiència de pacients des del 2014, “per fer front a les successives crisis globals que estem patint com a societat, els gestors haurien de recollir i aplicar les lliçons apreses, que es podrien resumir en ser honestos, frugals i estar preparats”.

“En aquest context, l’atenció sanitària basada en el valor s’està revelant com el nou model de provisió de serveis de salut, promovent l’atenció centrada en la persona i l’optimització dels processos assistencials, on la mesura de resultats i l’experiència dels pacients seran fonamentals”, destaca la directora d’estratègia de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), Montse Moharra.

“És el moment d’un nou paradigma d’atenció compatible amb l’atenció centrada a la persona. L’atenció centrada a les relacions (amb els pacients, amb els professionals, amb la comunitat i del professional amb si mateix) reflecteix la importància de les interaccions entre les persones i proporcionen la base de qualsevol activitat d’atenció terapèutica”, afegeix la cap d’Atenció a la Ciutadania de l’Hospital General Vall d’Hebron, Gloria Gálvez.

Crida a la participació de projectes

La crida a la participació de projectes per ser ponents del congrés s’ha obert per a iniciatives que millorin l’experiència del pacient o el cuidador i tinguin una experiència, metodologia o solució tecnològica per mostrar, així com iniciatives sorgides en resposta a les situacions de crisi, tant la sanitària, l’econòmica, la social, la humanitària com l’ambiental, entre d’altres.

El congrés XPAtient Barcelona Congress se celebrarà els dies 28 i 29 de setembre en streaming i en format híbrid, ja que recuperarà l’assistència presencial en la primera sessió, el dia 28.  

Podeu consultar la informació sobre el call for projects en el següent enllaç https://xpatientbcncongress.com/call-for-projects   

Podeu ampliar la informació o sol·licitar entrevistes al Gabinet de Premsa d’Eurecat a l’email premsa@eurecat.org o al mòbil 630 425 169.

Sobre Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, aplega l’experiència de més de 650 professionals que generen un volum d’ingressos de 50 milions d’euros anuals i dona servei a prop de 2.000 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, participa en més de 200 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 153 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org

Sobre el Clínic

L’Hospital Clínic de Barcelona és un hospital públic universitari amb una història centenària. Amb una plantilla de més de 5.500 professionals, és un dels principals centres d’assistència mèdica d’Espanya i el primer en producció científica. Ofereix una assistència de qualitat, una investigació biomèdica del màxim nivell competitiu i una gran dedicació docent per formar professionals. Tot plegat s’emmarca en l’excel·lència d’una gestió equilibrada, amb l’objectiu d’oferir a la societat una medicina humanitzada d’avantguarda. Més informació a www.hospitalclinic.org

Sobre l’Hospital Universitari Vall d’Hebron

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron forma part d’un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l’assistència, la recerca, la docència i la gestió. Sempre en contacte amb el pacient, parteixen dels reptes que els planteja el dia a dia per continuar innovant i trobar nous diagnòstics i tractaments. Amb el talent que els ha fet líders, continuen treballant per atraure més excel·lència i formar els millors professionals de la pràctica clínica. El Vall d’Hebron Barcelona Campus està integrat per cinc entitats: Hospital Universitari Vall d’Hebron; Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR); Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO); Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat); i Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Entre les xifres més rellevants, cal destacar els 9.000 professionals, 86 grups de recerca, les 1.800 publicacions científiques a l’any, 17 edificis, 1.377 assaigs clínics actius, i 953.260 pacients a l’any. Més informació a www.vallhebron.com

Sobre Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS)

L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) és una entitat de dret públic adscrita al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que actua al servei de les polítiques públiques. L’AQuAS té la missió de generar coneixement rellevant mitjançant l’avaluació i l’anàlisi de dades per a la presa de decisions amb la finalitat de contribuir a la millora de la salut de la ciutadania i la sostenibilitat del sistema de salut de Catalunya. L’AQuAS és membre fundador de la International Network of Agencies of Health Technology Assessment (INAHTA) i de la International School on Research Impact Assessment (ISRIA), és membre corporatiu de la Health Technology Assessment International (HTAi), del CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), i de la Red de Investigación en Cronicidad, Atención Primaria y Promoción de la Salud (RICAPPS) i és Unitat Associada a INGENIO (CSIC-UPV). L’any 2019 AQuAS va ser reconeguda amb la medalla Josep Trueta al mèrit sanitari per part del Govern de la Generalitat de Catalunya. Més informació a www.aquas.gencat.cat

Sobre XPA Barcelona (Experiència del pacient)

XPA Barcelona (Experiència del pacient) és una comunitat de pràctica (CoP) per compartir experiències i generar coneixement al voltant de l’avaluació de l’experiència del pacient. Està formada per professionals de l’Hospital Clínic, Eurecat, la Fundació TicSalut, el Consorci Hospitalari de Vic, l’Agència de Qualitat i Avaluacions Sanitàries, l’Hospital de Sant Joan de Déu i l’Hospital Arnau de Vilanova (Lleida), l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i la Universitat de Vic. Aquests professionals s’interessen per l’avaluació de l’experiència del pacient com una eina potent per identificar oportunitats de millora del procés assistencial que siguin rellevants per al pacient (i/o per a les persones que en tenen cura). Més informació a www.xpabcn.com

xpabcncongress.com